Обикновено разговорчивият понтиф, пропусна много възможности да защити християните, срещу религиозното преследване на този комунистически режим.

12 април 2021 г. (LifeSiteNews) – Китайското правителство подсилва кампания за масови изтезания и задържане на християни и други религиозни малцинства, докато папа Франциск остава типично мълчалив. 

Неотдавнашен доклад на Радио Свободна Азия (RFA) разкри, че християните в Китай са задържани в мобилни съоръжения за „трансформация“ и подложени на промиване на мозъци, изтезания и други насилствени мерки, за да ги принудят да се откажат от вярата си. 

Член на протестантска „домашна църква“ в китайската провинция Съчуан, споменат с псевдонима Li Yeuse, заяви пред RFA, че е бил задържан извънсъдебно в съоръжение, контролирано от Китайската комунистическа партия (ККП) за повече от 10 месеца. Агентите от отдела за работа на Обединения фронт на ККП държат Ли в ареста, след като преди две години е извършено нахлуване в църквата му, каза той. 

„Това беше мобилно съоръжение, което можеше просто да се разположи в някакво мазе някъде“, каза Ли за центъра за задържане. „Имаше собствена работна група на комитета по политически и правни въпроси и те са насочени главно към християни, които са членове на домашни църкви.“

Ли каза, че е бил затворен в стая без прозорци или вентилация и е бил многократно бит и измъчван психологически по време на месечната си интернация. „Те заплашват, обиждат и сплашват. Това бяха служители на Обединения фронт, мъже, жени, понякога неидентифицирани, обикновено с обикновени дрехи. Полицията си затваря очите ”, спомня си той.

„Трябва да приемете изявлението, което те подготвят“, продължи Ли. „Ако откажете, ще ви възприемат като човек с лошо поведение, ще ви държат в ареста и ще продължават да ви бият. 

Затворниците, повечето от които били задържани за християнски дейности, понякога обмисляли самоубийство и извършвали действия на самонараняване в резултат на непрекъснатото насилие, свързано с Ли.

„Не можете да заспите, след като сте били там една седмица, смъртта започва да изглежда по-добре, отколкото да останете там “, каза той. 

Друг анонимен християнин заяви пред RFA, че подобни програми за задържане, насочени към католици, протестанти и практикуващи Фалун Гонг, са разположени в цял Китай. 
Адвокат с фамилия Джанг, който заяви, че е представлявал няколко задържани католици, също съобщи, че ККП просто е „изчезвала“ католиците, вместо да ги преследва.

„След като служителите по религиозните дела арестуваха епископи и свещеници, те не ппредявиха наказателни обвинения – те просто ги изчезваха, понякога в продължение на пет, шест или дори 10 години,“ каза Джанг. „Някои бяха върнати у дома след пет или шест години и така хората научиха за центровете за промиване на мозъци – от техните досиета.“

Китайското комунистическо правителство-атеист продължава да тормози и арестува католици въпреки повторното разрешаване на широко осъдената от Ватикана сделка с Китай през 2018 г. миналата година. Тайното споразумение, което упълномощава Пекин да назначава и замества епископи, твърди, че забранява принудата в католическото духовенство.

снимка: SHUTTERSTOCK

Последните разкрития на Радио Свободна Азия следват седмици на съобщения за други засилени атаки срещу християни в Китай. От февруари китайското правителство въведе войнствени забрани за „домашни църкви“, масови арести на библейски учебни групи, нови разрушения на католически светилища и централизирана система за наблюдение на духовенството. 
Правозащитните организации и стотици китайски християнски лидери нарекоха продължаващото преследване най-лошото нарушение на религиозната свобода в страната след Културната революция.

Репресиите на Пекин срещу религиозните групи се разпростират и върху до голяма степен мюсюлманските етнически уйгури в провинция Синдзян в Китай. Китайското правителство е интернирало до три милиона уйгури в стотици лагери за задържане , убивайки някои затворници и принуждавайки други да правят аборти. Стотици хиляди уйгурски жени може да са били подложени на насилствена стерилизация и систематично сексуално насилие по време на етническото прочистване на Синдзян, което Съединените щати официално заклеймиха като геноцид.  

Папа Франциск пази тишина.

Китайските геноцидни престъпления срещу милиони религиозни малцинства са посрещнати с продължително мълчание от високо политическия, обикновено откровен и разговорчив папа Франциск.

„Франциск, говори почти всяка седмица в неделя Sunday Angelus, и по много други поводи, за проблемите и несправедливостите по света,“. Рахима Махмут, директор на Световния конгрес на уйгурите , е казалa . „И все пак има една държава, за която той не подчертава темата човешки права – Китай.“

„Досега нито дума на молитва или солидарност за репресираните народи на Китай не е минала през устните му публично“, написа защитникът на правата на човека Бенедикт Роджърс миналата есен. Папа Франциск отбеляза накратко „бедните уйгури“ в книга, издадена през декември, въпреки че отново пренебрегна тях и други преследвани китайски народи в своята проповед миналата Коледа.

Аржентинският понтиф потвърди своя модел на мълчание върху Китай миналия месец в своето великденско послание и отново в неделята на Божествената милост (която се нарича Ниска неделя в календара на стария обред), на която той отслужи литургия, заобиколена от десетки чуждестранни бежанци. 

Папата многократно защитава репутацията на ККП за правата на човека, твърдейки в интервю през 2017 г., че „(i) в Китай църквите са пълни“. 

 Критиците отбелязват, че милиарди долари предполагаеми китайски плащания към Ватикана могат да обяснят забележителното мълчание на папа Франциск. 
Други изтъкнаха добре документираните му комунистически симпатии и заветното му споразумение с Пекин. Сделката между Ватикана и Китай е кредитирана с утежняващи злоупотреби срещу китайски католици и дори Франциск призна, че много католици „ще страдат“ съгласно споразумението. 

LifeSiteNews е забранен за постоянно в YouTube. Щракнете ТУК, за да се регистрирате за получаване на имейли, когато сайтът добавя материали към видеотеката

Източник: https://www.lifesitenews.com/news/china-ramps-up-mass-detention-torture-of-christians-while-pope-francis-remains-silent

By july

Вашият коментар