Председателят на Европейската комисия фон дер Лайен нарече законопроекта „срам“, като твърди, че „противоречи на всички ценности, основните ценности на Европейския съюз“.

БРЮКСЕЛ, 23 юни 2021 г. – Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще предприеме първоначални стъпки срещу унгарския законопроект за борба с педофилията, който забранява популяризирането на ЛГБТ идеологията сред децата.

Фон дер Лайен заяви на пресконференция в сряда, че ще използва „всички правомощия на Комисията“ срещу законодателството, прието от унгарския парламент миналата седмица.

„Наредих на моите отговорни комисари да напишат писмо до унгарските власти относно или да изразят нашите правни опасения, преди законопроектът да влезе в сила“, каза тя, въпреки че не обяви други конкретни мерки. Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс и комисарят по пазара Тиери Бретон ще подготвят писмото до Унгария, според POLITICO.

Обширният нов унгарски закон за борба с педофилията забранява показването на порнографско съдържание или изображения на хомосексуалност или трансджендъризъм на непълнолетни лица под 18 години. Той включва и други разпоредби за закрила на детето, като разпоредби относно сексуалното образование, по-строги правила срещу детската порнография и създаването на нов регистър на сексуалните престъпници .

Фон дер Лайен нарече законопроекта „срам“, твърдейки, че „противоречи на всички ценности, основните ценности на Европейския съюз“. „Така че ще използвам всички правомощия на Комисията, за да гарантирам, че правата на всички граждани на ЕС са гарантирани“, добави тя. В нейните коментари не се споменават религиозните и политическите права на християнска Унгария, и мнозинството на консервативните в парламента, с което се прие миналия вторник законопроекта за закрила на детето.

Първоначалното действие на Европейската комисия идва, когато левите правителства на няколко европейски държави настояват за ответни мерки към Унгария. 17 държави се присъединиха към писмо, инициирано от Белгия, призоваващо Комисията да отведе Унгария пред Съда на Европейските общности, ако е необходимо, за да отхвърли законопроекта за борба с педофилията, съобщи вчера белгийското правителство . Исторически католическите Ирландия, Италия и Испания се присъединиха към изявлението, както и Франция и Германия.

Ако Будапеща пренебрегне писмото на Европейската комисия, Комисията може да започне процедура за нарушение, за да се опита да спре законопроекта, след като той влезе в сила. Ако унгарското правителство откаже да се съобрази, Унгария може да бъде съдена в Съда и може да бъде изправена пред финансови санкции.

Европейският съюз вече започна производство по член 7 както срещу Унгария, така и срещу Полша, кокоето може да доведе страните от правото им на глас в ЕС. Очаква се, европейските министри да се срещне с официални представители на двете консервативни източноевропески страни по отношение на процедурата за санкции във вторник,  съобщава EUobserver.
Източник: https://www.lifesitenews.com/news/eu-to-take-legal-action-against-hungarys-anti-pedophilia-bill


Вашият коментар